Nalazite se ovdje: Naslovnica » Rješenja
Utorak, 26 Svi 2020

Rješenja

E-mail Ispis PDF

Uvjereni ste da informacijska tehnologija može unaprijediti Vaše poslovanje, no niste sigurni odakle krenuti? Znate da u suvremenom, tehnološki konvergiranom svijetu morate krenuti dalje i usvojiti nove tehnologije da biste zadržali toliko potrebnu komparativnu prednost, no koji je najefikasniji put do postizanja tehnološke izvrsnosti?

Naši stručnjaci imaju odgovore...

Mi smo uspjeli zaokružiti cijeli životni ciklus jednog mrežnog sustava:

 1. od početnih faza analize stanja i razine zrelosti vašeg mrežnog sustava,
 2. preko postojećih organizacijskih potreba i poslovnih procesa,
 3. do projektiranja mrežnog sustava koji će maksimizirati Vaše investicije u poslovanje,
 4. uključujući podršku, nadzor i upravljanje sustava koji će smanjiti vaše ukupne troškove.

O fleksibilnosti naših rješenja svjedoče i naše konstantne inovacije koje u svakome trenutku mogu unaprijediti već projektirani sustav.

Sukladno tome, možemo Vam ponuditi slijedeća rješenja:

 1. Core networking
 2. Hot Spot
 3. Network Managment
 4. Security
 5. VoIP
 6. Wireless

Core networking

Kao i svaki sustav, tako i ovaj mrežni mora osigurati pouzdan i neprekinut pristup informacija do svakog dijela mreže. Prestane li kucanje srca prestaje i rad kompletnog organizma. Tako je i u mrežama. Prestanu li raditi centralni preklopnici/usmjerivači staje rad cijele mreže. Rukovođeni tim principima odlučili smo se za izgradnju „core“ mreža baziranih na četiri faktora:

 • pouzdanost (osigurava stalni „up time“ mreže, fail-over i skalabilnost);
 • sigurnost (siguran pristup u mrežu s autentifikacijom i po potrebi enkripcijom podataka);
 • performance;
 • jednostavnost u dizajniranju, implementaciji i nadzoru.

Imajući u vidu navedene faktore, kao i standardiziranost i otvorenost rješenja prema drugim proizvođačima mrežne opreme, Nortel „core routing/switching“ rješenja pokazala su nam se iznimno moćnim alatom za izgradnju tako dizajniranih mreža. Svojim inovativnim tehnologijama, visokom pouzdanošću i dostupnošću uz pristupačne cijene, ova su rješenja pronašla svoje puteve do mnogih naših „core“ korisničkih mreža.

Hot Spot

Razmišljate li o pružanju usluge pristupa Interneta za Vaše goste (bilo da se radi o hotelima, kafićima, restoranima, zračnim lukama ili ostalim javnim površinama)?

Predlažemo Vam naše „ključ u ruke“ rješenje za pružanje usluga sigurnog i kontroliranog (centraliziranog ili decentraliziranoga) pristupa Internetu gostima, potpuno neovisno o mrežnoj infrastrukturi koju posjedujete, bilo da se radi o ethernet ili bežičnim mrežama, kao i o  mrežama zasnovanima na paricama. Ovakvo će Vam rješenje osigurati mogućnost naplate (prepaid, post paid na račun sobe, kreditne kartice) za sve lokacije naručitelja ili pak korištenje usluga bez naplate.

Također, za hotele i kampove moguće je osigurati rješenje naplate korištenja usluge direktno na račun sobe, budući da smo izvršili integraciju našeg rješenja sa svim važnijim hrvatskim i svjetskim hotelskim aplikacijskim sustavima. Za kafiće, barove i sl. poslovne objekte moguće je korištenje prepaid kodova koji bi bili tiskani na računu gostu za plaćenu uslugu.

Centralnu točku naših hot spot rješenja predstavlja Nomadix hot spot gateway uređaj koji ima ulogu glavnog „accounting“ sustava za sve korisnike, a preko kojeg je riješeno i sučelje prema vanjskim SW aplikacijama poput hotelskog recepcijskog sustava. Zbog ograničenosti baze na samom Nomadix uređaju, autentifikaciju i autorizaciju smo povjerili prilagođenom RADIUS serveru. Za bežične pristupne mreže brinu se Proxim access point uređaji koji osiguravaju istovremeno korištenje više različitih i potpuno odvojenih bežičnih mreža, čime je omogućeno istovremeno i sigurno korištenje iste mrežne infrastrukture za različite aplikacije (npr. posebna mreža za pristup gostiju Internetu te posebna mreža za korisnikove potrebe).

Vodeće hrvatske hotelske turističke organizacije poklonile su nam povjerenje i implementirale opisane sustave pristupa Internetu za njihove goste... Kontaktirajte nas, saznajte više i provjerite zašto.

Network Managment

Razvojem i širenjem korisničkih mreža, kao i stalnim  povećanjem njihove složenosti, naš smo mrežni program zaokružili jedinstvenom platformom za nadzor i upravljanje mrežnom opremom. Mrežni program koji nudimo sastoji se  od opreme za „core“ mrežna rješenja, opreme za sigurnosna rješenja, pristupne opreme za bežične mreže i aplikativne opreme poput VoIP rješenja.  Neovisno o raznolikim proizvođačima opreme, SolarWinds SW aplikacija za mrežni nadzor u mogućnosti je komunicirati s bilo kojim uređajem koji podržava SNMP protokol. Svojom intuitivnošću i logičnošću odstupa od sličnih rješenja i upravo je to jedan od glavnih razloga njene široke prihvaćenosti u korisničkim okruženjima, uz pristupačne cijene.

SolarWinds portfolio sastoji se od niza specijaliziranih aplikacija naslonjenih na osnovnu aplikaciju Orion NPM (network performance monitor) koja predstavlja centralno mjesto za logiranje i  pohranu svih događaja u mreži. Aplikacija omogućava izradu logičkih shema mreže, izvještavanje o stanju mreže u cijelosti i/ili njenih pojedinih dijelova, uz alarmiranje i obavještavanje mrežnih administratora u slučaju pojave predefiniranih tipova događaja u mreži. Nizom specijaliziranih aplikacija SolarWinds nadzorni SW obuhvaća sve potrebe za nadgledanjem jednog stvarnog mrežnog sustava. Posebno se ističu aplikacija za upravljane mrežnim konfiguracijama (NCM), aplikacija za nadzor performansi (APM) kao i aplikacija za analizu mrežnog prometa (NTA). Network configuration management (NCM) aplikacija brine se o automatskom skupljanju i pohrani svih promjena u konfiguracijama mrežne opreme unutar Vaše mreže. Aplication performance monitor (APM) predstavlja aplikaciju koja se brine o radu Vaših servera i praćenju svih procesa na njima, što će Vam uvelike pomoći pri dimenzioniranju Vaše opreme uz stalne obavijesti u slučaju pojave problema u radu istih. Network traffic analyzer (NTA) aplikacija omogućit će Vam potpunu sliku nad raspodjelom i korištenjem Vašeg mrežnog prometa, što će Vam uz iznimno kvalitetne izvještaje pružiti informacije koje su neophodne za pravilo dizajniranje brzina Vaših međuveza, kao i alarmiranje pri pojavi sumnjivih događaja unutar Vaše mreže.

Postoji cijeli niz usko specijaliziranih SolarWinds aplikacija za pojedina mrežna područja te Vam za detalje stojimo na raspolaganju.

Ukratko rečeno, ukoliko ste u potrazi za rješenjima koja će Vam osigurati sveukupni nadzor kompletne mrežne infrastrukture  i opreme (kako na centralnoj tako i na svim udaljenim lokacijama), kao i kompletnog mrežnog prometa (IP FIX/NetFlow) , te ukoliko tražite rješenja za upravljanje konfiguracijama i praćenje aplikacijskih procesa, uz alarmiranje i logiranje svih događaja na mreži, SolarWinds SW će Vam ponuditi kvalitetno i optimizirano rješenje za Vaše potrebe.

Security

Vjerujemo da znate da računalni virusi mogu zaraziti više od 50 milijuna računala u jednoj sekundi, te da se stopa zaraženosti godišnje udvostručava? Također, vjerujemo da znate da je 75% web poslužitelja u svijetu podložno Internet napadima ili da je više od 60% poslovnih podataka pohranjeno na nezaštićenim računalima.

Fortinet sigurnosna rješenja će Vas trajno osloboditi takvih briga te Vam uživo demonstrirati zašto je Fortinet „market leader“ i već četvrtu godinu za redom broj 1. u svijetu na UTM tržištu.

Fortinet rješenja štite Vašu mrežu od svih oblika Internet napada izvana i iznutra uz osiguranu kontrolu i nadzor nad ukupnim Internet prometom, istovremeno omogućavajući pouzdan, kontroliran (NAC) te krajnje jednostavan pristup (SSL) Vašoj mreži izvana, bilo da se radi o zaposlenicima ili poslovnim partnerima i vanjskim suradnicima.

Ako imate više pružatelja Internet usluga u Vašoj tvrtci, Fortinet će rješenja osigurati istovremeno korištenje svih veza (link balancing) i automatski back-up tih veza. Imate li web aplikacije, vlastiti web ili mail server ovo će Vam rješenje osigurati visoku rasploživost ovih servisa.

Ukoliko Vam se čini da su Vam linkovi zagušeni i da je rad mreže usporen Fortinet rješenja će Vam osigurati uvid u sveukupni prometom unutar mreže i u stvarnom vremenu kontrolirati i utjecati na njegovu raspodjelu.

Fortinet je proizvođač koji se na tržišnom segmentu isključivo fokusirao na pružanje sigurnosnih rješenja. Osnova Fortinet proizvodne linije su FortiGate uređaji koji predstavljaju „multi-service appliance“ rješenja i osiguravaju sve Internet/Intranet zaštite kao i VPN funkcionalnost. Kada se tome pridodaju usmjerivačke mogućnosti podržane i u „high-availability“ načinu rada dolazi se do jednog univerzalnog rješenja za Vaše sigurnosne potrebe. Osnovna snaga i performanse Fortinet proizvoda leže u samom hardveru i korištenju FortiASIC tehnologija za inspekciju sadržaja, čime ovi uređaji ne postaju „usko grlo“ Vaših mreža. Raznolikost i iznimno dobra skalabilnost modela, od uređaja namjenjenih za najmanja SMB rješenja za svega nekoliko korisnika, pa do uređaja namijenjenih pružaocima servisnih usluga koji uslužuju na desetine tisuća korisnika, zasigurno će Vam osigurati mogućnost adekvatnog izbora za Vaše mrežne potrebe.

Uz korištenje FortiClient SW koji se instalira na pojedine radne stanice osiguravate mobilnim korisnicima isti nivo zaštite kakav je i na FortiGate uređajima, uz korištenje potpune kontrole pristupa u mrežu (NAC).

Fortinet je razvio dodatne uređaje poput FortiMail uređaja koji je namijenjen isključivo dubinskoj zaštiti i analizi e-mail prometa, a uređaj može raditi i kao E-mail server ili kao E-mail relay server.

FortiAnalyzer je uređaj namijenjen logiranju, pohrani, izvještavanju i analiziranju svih sistemskih zapisa s FortiGate i FortiMail uređaja. Na taj način možete steći potpuni uvid u distribuciju Vašeg mrežnog prometa, što Vam može pomoći u dimenzioniranju brzina Vaših veza s Internetom ili udaljenim lokacijama, kao i za analizu aktivnosti Vaših korisnika.

FortiDB je uređaj specijaliziran za zaštitu baza podataka, dok FortiWeb osigurava potpunu zaštitu Vaših web aplikacija radeći kao „web application firewall“.  Najnoviji član Fortinet obitelji jest FortiScan - specijalizirani uređaj koji je namijenjen za „vulnerability&inventory scanning“.

I na kraju, želite li centralno upravljati nad svim navedenim uređajima Fortinet se pobrinuo i osigurao rješenje zvano FortiManager. To je uređaj koji će Vam  olakšati administraciju svih Fortinet uređaja implementacijom centraliziranih pravila, konfiguracija kao i novih softverskih inačica.

Ako želite kvalitetno i optimizirano rješenje sigurnog pristupa Internetu i Intranetu korištenjem vatrozida, intrusion prevention sustava, URL  filtriranja, antivirusa, antimalware, antispama i zaštite od P2P aplikacija,obratite nam se s povjerenjem i postanite dio Fortinet obitelji.

VoIP

U današnjem svijetu telefonije IP telefonske centrale, polako ali sigurno, dobivaju bitku nad klasičnim telefonskim centralama.

U našem smo se programu odlučili za rješenja dvaju proizvođača VoIP opreme:

 • Innovaphone - jednog od vodećih europskih proizvođača IP baziranih telefonskih centrala (IP PBX) sa širokom bazom razvijenih 3rd party aplikacija poput fax servera, CTI i call center aplikacija,
 • Grandstream - tvrtka čiji su IP telefoni i ATA adapteri opće prihvaćeni u svijetu open source-a i Asterisk rješenja.

Ali, ništa ne brinite ukoliko već  posjedujete klasične telefonske centrale. Za Vas smo pripremili „soft migration“ program koji će uz zadržavanje postojećih centrala i telefona istima dodati nove funkcionalnosti. Među inima izdvajamo korištenja centraliziranog FAX servera koji će osiguravati primanje i slanje FAX-eva putem računala i njihovo automatsko podatkovno arhiviranje i/ili kontakt centra koji će omogućavati kontrolu poziva uz logiranje i arhiviranje istih, te spajanje Vaših korisnika s najoptimalnijim operaterom.

Za potpuni virtualni mobilni ured ovaj sustav omogućava upotrebu mobilnih GSM uređaja s wi-fi funkcionalnošću, upotrebu VoIP wi-fi telefona i VoIP soft klijenta za dlanovnike i prijenosna računala. Uz korištenje sustava virtualnog mobilnog ureda skupe roaming usluge za telefoniranje i prijenos podataka nisu više potrebne. Dok ste na putovanju možete razgovarati sa svojim suradnicima i poslovnim partnerima po istim cijenama kao da se nalazite u Vašem uredu, uz potpunu kontrolu nad svim pozivima.

Razmišljate li o rješenje telefonije za jednu lokaciju ili povezivanje centralne lokacije sa udaljenim lokacija u jedinstvenu VOIP mrežu korištenjem IP telefonskih centrala i/ili IP telefona, želite li korištenje centraliziranog GSM Gatewaya za kontrolu poziva prema GSM mrežama ili pak mogućnost integracije s Lotus Notes i Active Directory, slobodno nas kontaktirajte i mi ćemo za Vas napraviti analizu Vašeg postojećeg telefonskog sustava i predložiti Vam rješenja moguće migracije.

Wireless

U neprestanoj bitci između žičnih i bežičnih tehnologija ne znamo da li će ikada biti stvarnog pobjednika. Mobilnost je ušla i sve više ulazi u naše poslovne potrebe, pa tako i komunikacija „bez žica“ postaje nezaobilazna.  Naš je bežični program zasnovan na dva ugledna svjetska proizvođača koja u svom proizvodnom programu imaju WLAN, MESH  i WWAN rješenja (bilo da se radi o point-to-point ili point-to-multipoint sustavima). Radi se o tvrtkama Proxim i Motorola, koja je akvizicijom tvrtke Orthogon Systems proizašle iz Nortelovih laboratorija i osigurala vrhunsku tehnologiju na „point-to-point broadband wireless“ sustavima.

Proximov se proizvodni program može ukratko podijeliti na dvije grupe proizvoda:

 • „Wireless access point“ uređaje za 802.11 b, 802.11 g i uskoro 802.11 n“ mreže, te uređaje koji podržavaju MESH protokol;
 • bežične layer2/layer3 uređaje koji ne koriste standardne 802.11 protokole već Proximov vlastiti protokol WORP (wireless outdoor router protocol) koje susrećemo u bežičnim WAN mrežama u point-to-point ili point-to-multipoint okruženjima.

Upravo su ova navedena rješenja, uz izvrsno uravnotežen odnos cijene i performansi, našla široku primjenu u raznolikim korisničkim mrežama - bilo da se radi o „last mile“ opremi koju pružaoci javnih servisnih usluga koriste za spajanje korisnika u svoje mreže, bilo da se radi o rješenjima za prijenos signala, za video nadzor ili povezivanje dviju ili više točaka u korisničku VPN mrežu.

Manjom osjetljivošću na smetnje u odnosu na 802.11 protokole, stabilnošću i pouzdanošću u radu, kao i izuzetno većim propusnostima (WORP uređaji danas mogu ostvariti nešto manje od 150 Mbit/s po jednom radiju, a s obzirom da najčešće dolaze s dva radija govorimo o ukupnoj propusnosti od 300 Mbit/s) WORP rješenja su postala nezamijenjivim sastavnim dijelom velikog broja korisničkih mreža.

Stoga ukoliko postoji interes ili potreba za rješenjima izgradnje bežične WAN privatne mreže između dviju ili više lokacija (unutar istog grada ili između gradova) ili bežične MESH i/ili WLAN mreže s višestrukim SSID-ovima kako bi se ista mrežna infrastruktura mogla na siguran način koristiti za pružanje više raznolikih usluga, obratite nam se s povjerenjem.